Hoe familieopstellingen bij kunnen dragen aan jouw levensgeluk

Een familieopstelling leent zich bij uitstek voor existentiële vragen. Sommige levensthema’s blijven hun hele leven” trouw” aan mensen. Als deze thema’s van disproportionele omvang zijn, dan kan een familieopstelling inzicht geven in het onderbewustzijn van een systeem. Op een onbewust niveau breng je zo iets aan het licht dat tot dan toe niet onder ogen gezien kon worden. Familieopstellingen gaan over insluiten, zonder oordeel erkennen wat er werkelijk is en over dat wat gezien wil worden.

 

Geluk is niet iets dat alleen bepaald wordt door je genen. Ook trauma’s die ouders of voorouders hebben meegemaakt beïnvloeden ongewild jouw leven en het leven van je kinderen. Er zijn 3 wetmatigheden in ieder familiesysteem die bepalend zijn voor flow. Ieder deel van het systeem heeft recht op een eigen plek. De juiste ordening wil gerespecteerd en erkend worden. Er is een juiste balans in geven en nemen tussen ouder en kinderen. Ouders geven kinderen het leven, kinderen nemen het leven, totdat ze genoeg genomen hebben en zelf in staat zijn het leven door te geven aan hun kinderen.

 

Verstrikt

Als de uitwisseling in geven en nemen in balans is, kan de liefde stromen Als de bedding poreus is, door een van bovengenoemde gebeurtenissen of trauma’s stroomt de liefde niet als vanzelfsprekend en ontstaan er verstrikkingen. Voorbeelden van verstrikkingen zijn: je hebt zonder dat je je daar bewust van bent iets overgenomen van een familielid uit een vorige generatie, je bent verbonden met een familielid dat buitengesloten is geraakt of dat je draagt een schuld voor iemand anders. Zulke verstrikkingen kunnen ervoor zorgen dat je je niet vrij voelt je eigen weg te gaan.

 

Werkwijze familieopstellingen

We starten een familieopstelling vanuit jouw vraag of verlangen en kijken vervolgens naar de daadwerkelijke feiten die hebben plaatsgevonden in jouw familiesysteem. Vervolgens worden er intuïtief representanten gekozen en opgesteld in de ruimte. De representanten vertegenwoordigen de vraaginbrenger zelf en andere personen of elementen uit het systeem van herkomst. We kunnen nu zien hoe alle opgestelde elementen zich tot elkaar verhouden. Als begeleider kan ik via de representanten informatie verkrijgen over patronen in het systeem en mijn interventies daarop aanpassen.  Zo kan de familieopstelling zich ontvouwen en zijn de representanten uiteindelijk in staat de juiste plek in het systeem in te nemen. De vraaginbrenger zit aan de zijlijn en is als het ware toeschouwer van zijn eigen bewustwordingsproces. Het eindbeeld van een familieopstelling biedt een nieuw perspectief. Op een diepere laag is de vraaginbrenger in staat dit eindbeeld te integreren.

 

Kracht van familieopstellingen

 • Inzicht in de aard van jouw thema/ vraag/ wens
 • Transformerende manier van werken
 • Helend/ oplossend van aard.
 • Impulsen tot innerlijke beweging
 • Nieuwe perspectieven aan de horizon

 

Resultaten van hoe familieopstellingen bij kunnen dragen aan jouw levensgeluk

 • Je komt weer in je kracht te staan door de juiste plek in te nemen
 • Je kunt keuzes maken met hart en ziel
 • Je talenten zijn weer toegankelijk geworden
 • Je kansen en blinde vlekken worden zichtbaar
 • Je doet nieuwe energie en inspiratie op
 • Je krijgt een betere focus
 • Je neemt afscheid van datgene dat niet meer dienend is