Hoe ver reikt de schaduw van het verleden?

Schaduw uit het verleden

Griet op de Beeck vertelt in een interview bij DWDD hoe ze als jong kind slachtoffer was van seksueel misbruik. Hoe ver deze schaduw uit het verleden reikt en haar leven in al zijn facetten heeft beïnvloedt.

https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/gasten/griet-op-de-beeck

Griet op de Beeck vertelt openlijk aan de pers dat ze op zeer jonge leeftijd is misbruikt door haar vader. Ze toont de kijkers foto’s van voor, tijdens en na het misbruik. We zien in aanvang een vrolijke, jonge kleuter. Tijdens het misbruik zien we een meisje dat in de lens kijkt zonder te lachen. De foto na het misbruik toont een opgeblazen kind, met een jongensachtig uiterlijk. Het is schokkend om te zien dat Griet geëmotioneerd raakt bij het zien van deze laatste foto, waar ze amper naar kan kijken. Ze vertelt dat haar reactie op het misbruik er voor gezorgd heeft dat ze zichzelf transformeerde in een onaantrekkelijk jongensachtig kind. Op latere leeftijd ontwikkelt ze anorexia. Op deze manier probeert ze grip en controle terug te krijgen over haar lichaam.

Het beste dat we hebben

Hoe wonderbaarlijk is het dat je, ondanks het misbruik, je vader op een voetstuk blijft plaatsen en alles over hebt voor een glimpje liefde…. Zelfs op het sterfbed van haar vader gaat ze in op zijn verzoek zijn hand vast te houden. Hoewel alles in haar in opstand komt, willigt ze zijn verzoek in en houdt ze met één oog gericht op de deur zijn hand vast. Want wat als haar moeder onverwachts binnenkomt….Als hij komt te overlijden, rent ze naar buiten en huilt ze zo hard ze kan. Haar omgeving ziet deze emoties als afscheid…..
Nog zo’n wonderbaarlijk terugkerend fenomeen is dat je stelselmatig deze periode in je leven onbewust onderdrukt en zo in staat bent hele periodes uit je leven te wissen. Puur uit verlangen dit te ontkennen, omdat je er niet wilt dat dit echt gebeurd is.

Zelfbeeld

Griet vertelt hoe ze zich jarenlang schaamt en schuldig voelt en hoe pervers het is dat deze gevoelens bij het slachtoffer liggen in plaats van bij de dader. Hoe groot haar zelfhaat en haar eenzaamheid is geweest, omdat het misbruik een geheim was tussen haar vader en haar. Deze zelfhaat en eenzaamheid hebben er toe geleid dat ze zelfs pogingen heeft ondernomen zichzelf van het leven te beroven. Andere effecten van de schaduw uit het verleden zijn het steevast kiezen van verkeerde mannen. Mannen die haar nodig hadden en die zij dacht te kunnen helpen door zich aan te passen, klein te blijven en gedienstig te zijn.
De band met haar moeder omschrijft ze als moeizaam. Als adolescent dacht ze dat dit gewoon zo was, totdat ze later bemerkte dat er een grote onverklaarbare woede naar moeder uitging. Jaren later vielen er puzzelstukjes in elkaar nadat haar overleden zus verteld had (ook) slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik.

Toekomst

Op een gegeven moment brak er een periode aan waarin Griet onverklaarbare depressieve gevoelens kreeg. Ze ging in therapie en met behulp van een hele goede therapeut heeft ze haar verleden aangekeken en is dwars door de pijn heengegaan. Dit heeft haar positief veranderd van iemand vol zelfhaat naar iemand die weer grond onder haar voeten voelt en vertrouwen heeft gekregen in dat het leven kwaliteit te bieden heeft. Ze is dankbaar dat ze haar gaven als schrijfster kan vervullen en haar verhaal kan delen.

Onderdruk je stelselmatig je gevoelens en leef je voornamelijk vanuit je hoofd? Kamp je als vrouw met een negatief zelfbeeld, een onverklaarbare woede richting je moeder, gevoelens van leegte, eenzaamheid of depressie? Vind je het moeilijk je grenzen te stellen en stem je je automatisch af op anderen in plaats van jezelf? Heb jij ook stelselmatig last van de schaduw uit het verleden? Dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan de workshop familieopstellingen op 1 december 2017. Aanmelden kan via deze link.

Ik faciliteer en begeleid je bij het vrijer en liefdevoller in het leven te staan en de verbinding met jezelf te vinden en te aanvaarden. Vanuit een liefdevolle verbinding met jezelf kan een liefdevolle verbinding met de ander ontstaan.

Deel dit bericht: